Към началото на юни сигурността на гласуване за Народното събрание, според декларациите

...
Към началото на юни сигурността на гласуване за Народното събрание, според декларациите
Коментари Харесай

Необратимо: ПП-ДБ губи с над 10%

Към началото на юни сигурността на гласоподаване за Народното събрание, според декларациите на респондентите, е 40,2%. От всички гласуващи 3,5% твърдят, че ще гласоподават с „ Не поддържам никого “.

За европейските избори декларативната интензивност е предстоящо по-ниска – 37,7%, като трябва да се имат поради нюансите в изборните описи, неяснотата доколко декларативната интензивност ще се възпроизведе на терена и по какъв начин националните избори ще увлекат интензивност за европейските. 3,1% заявяват твърдо желание за гласоподаване с „ Не поддържам никого “ в изборите за Европейския парламент.

Данните са от сондаж на „ Галъп интернешънъл болкан “ за Българското национално радио. Той обхваща 1003 пълнолетни българи в представителна извадка и е извършен посредством изявление „ лице в лице “ с таблети между 29 май и 4 юни. Сондажът не може да бъде автоматизирана прогноза за избирателен резултат, а е все пак моментна снимка преди финалните дни, разясняват социолозите.

Ако декларациите на респондентите се потвърдят и измежду занапред решаващите за кого да гласоподават стотици хиляди българи, дяловете на подадените за партии и обединения гласове биха били следните: ГЕРБ-СДС биха имали 25,9% от гласовете, ПП-ДБ – 15,7%, „ Възраждане “ – 15,5%, ДПС – 15,3%.

На този стадий е мъчно да се дефинира кой фактически би приключил на второ и трето място. БСП биха имали 8%, Има Такъв Народ – 6,1%.

На относително комфортна позиция даже за офанзива на „ летвата “ са „ Солидарна България “ с 3,1% и „ Синя България “ с 2,8%.

Трудно прогнозируем ще бъде резултатът на „ Величие “ – към този момент с 1,7%. В борбата за % са Вътрешна македонска революционна организация с 1,3%, „ Български напредък “ – 1,1% и „ Левицата! “ – на самия борд от 1%.

„ Подредбата в тези тесни рамки, несъмнено, е въпрос на голям брой фактори и вероятни изненади. Без да бъдат подреждани под еднопроцентовия предел, само че с нелоши изгледи да се прицелят в него, в този момент са обединения като тези на Васил Божков, на Радостин Василев, като „ Зелено придвижване “, групировката на Иван Гешев и други “, допълват от „ Галъп “.



За Европейския парламент, както може да се чака, декларативните дялове на подадените за партии, обединения и претенденти гласове са прекомерно сходни с тези за изборите за Народното събрание, но личат и известни разлики.

ГЕРБ-СДС биха взели 25,7% от гласовете, ПП-ДБ – 15,9%, „ Възраждане “ – 15,4%, ДПС – 14,9%, Българска социалистическа партия – 7,9%. Има Такъв Народ с 5,9% е навръх ръба за прескачане на бариерата за посланичество в Екологичен потенциал. По-назад остават „ Солидарна България “ – с 3%, „ Синя България “ – 2,6% и други

–––––––––

Данните са на „ Галъп интернешънъл болкан “ за Българското национално радио. Изследването е проведено между 29 май и 4 юни 2024 година измежду 1003 души по метода „ лице в лице “ с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е еднакъв на към 54 хиляди души. 
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР